Bantamka

Bantamka jest jedną z najstarszych ras kur karłowatych, ich dokładne pochodzenie nie jest znane, prawdopodobnie wywodzi się z Japonii, lecz niektórzy hodowcy uważają, że miejsce ich pochodzenia to prowincja Bantam na Jawie, a nazwa rasy pochodzi od portu Bantam – dawniej ważnego portu w Indonezji. Rasa została przywieziona do Niemiec w 1870 roku. W roku 1909 powstał niemiecki związek hodowców bantamek. Dzięki hodowcom japońskim i europejskim rasa osiągnęła wysoki poziom uszlachetnienia i doskonałości estetycznej.

Bantamki są amatorsko hodowane na całym świecie. Charakteryzują się swobodnie opuszczonymi skrzydłami i wypiętą piersią, co nadaje im śmiały, wyzywający wygląd. Kogut ma krótki, zaokrąglony tułów i małą głowę, ozdobioną czerwonym, różyczkowatym, delikatnie ząbkowanym, pełnym grzebieniem. Oczy od ciemnobrunatnych do pomarańczowych i czerwonych (w zależności od odmiany barwnej). Policzki czerwone, nieopierzone, gładkie, zausznice duże, okrągłe, białe, dzwonki okrągłe, czerwone, kark i plecy pokryte obfitą grzywą. Ogon długi i szeroki, łukowato wygięty. Kogut osiąga wagę 0,6 kg, kura - 0,5 kg.

Bantamki cechują się dużym temperamentem, zrównoważonym charakterem, mocno rozwiniętym instynktem macierzyńskim, ale niską nieśnością.

W trakcie hodowli wyselekcjonowano kilkanaście odmian kolorystycznych, m.in. dzika, złotoszyja, srebrnoszyja, gronostajowa, czarna, niebieska, biała, żółta, jastrzębiata i porcelanowa.

Bantamka
Bantamka
Bantamka
Bantamka