Brahma

Brahma  to duża, masywna kura, o pochodzeniu Azjatyckim, a ukształtowana została w Ameryce z importowanych kur głównie z Indii. W 1850 roku zostały po raz pierwszy zaprezentowane na wystawie przez amerykańskiego hodowcę, nazwano je wtedy Brahmaputrami. Pierwsze brahmy miały pojedyncze grzebienie i były prawdopodobnie krzyżówką kochinów z bojownikami malajskimi. Do Europy najwcześniej, bo w 1853 roku przywiózł je amerykański Hodowca G. Berghom jako prezent dla królowej Wiktorii, następnie w 1856 roku dotarły do Niemiec.

Kury te posiadają małą i szeroką głowę o groszkowym grzebieniu o trzech rzędach, z czego środkowy jest wyższy od dwóch pozostałych, zausznice delikatne, podłużne, gładkie, dzwonki raczej małe, gładkie, wszystko czerwone. Posiadają długie pióra siodła, szeroki i płaski grzbiet, szeroką i wydatną pierś, brzuch opierzony miękkimi piórami, pełny. Skrzydła małe, dobrze przylegające, ogon obficie opierzony z krótkimi sierpówkami. Nogi długie, silne, pierwszy i czwarty palec opierzony, posiadają łapcie.

Odmiany barwne: biała czarno gronostajowa, żółta czarno gronostajowa, żółta niebiesko gronostajowa, srebrzysta, kuropatwiana, niebieskokuropatwiana, srebrzysta z pomarańczowym grzbietem, czarna, niebieska. Waga koguta 3500 g do 5000g a kury 3000g do 4500g.

Są to kury trudne w hodowli ze względu na późne dojrzewanie, powolny wzrost kurcząt (późno się opierzają), gruby kościec, luźne opierzenie, niski procent jaj wylęgowych i opierzone stopy.

Najpiękniej  wyglądają brahmy, kiedy biegną, ponieważ są to bardzo wysokie kury, bujają się na boki a ich luźne opierzenie bardzo faluje.